Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ & ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ   Καθημερινά μας ρωτούν πολλοί πόσο έχουν πέσει οι τιμές των ακινήτων και πόσο θα πέσουν ακόμα.
Οι τιμές έχουν πέσει περίπου 20% - 30% ανάλογα με το ακίνητο την θέση το είδος του κ.λ.π.. Κάποιοι που θέλουν να πουλήσουν, έχουν ρίξει τις τιμές αρκετά και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αγορά. Θεωρώ όμως ότι τα ακίνητα έχουν περιθώριο να πέσουν λίγο ακόμα. Αν όμως κάποιος βρει το ακίνητο που του αρέσει, πρέπει να το αγοράσει πριν το πάρει κάποιος άλλος. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο όταν πουληθεί ένα ακίνητο, κάποιοι άλλοι να λένε « γιατί δεν το πήρα εγώ νωρίτερα».
   Επίσης μας ρωτούν τι έγινε με τους Ρώσους και αν θα έρθουν να αγοράσουν.
Πράγματι προσπαθούμε να φέρουμε Ρώσους να αγοράσουν. Στις 26 Οκτωβρίου το Επιμελητήριο Χανίων μαζί με το Ελληνορωσικό επιμελητήριο    Αθηνών, έφεραν στα Χανιά περίπου 20 κτηματομεσιτικά γραφεία από τη Ρωσία. Αυτό που ειπώθηκε ήταν οτι θέλουν σπίτια για εξοχική κατοικία, κοντά στην θάλασσα μέχρι 150.000$.
  Μην ξεχνατε όμως και την Ε.Ε. Έχουμε πελάτες από Αυστρία, Γαλία, Βέλγιο, Ιταλία, Αθήνα και Κύπρο.
  Μας ζητάνε επίσης ξενοδοχεία για ενοίκιο ή Management. Εκτός αυτού πήγαμε σε ένα συνέδριο που έγινε στο Ηράκλειο 12 & 13 Οκτωβρίου με συμμετοχή χωρών νοτίου και κεντρικής Ευρώπης και Αμερικής. Βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Macaluso Toni (42 έτη κτηματομεσίτης στο Μαιάμι των Η.Π.Α.). Μας είπε λοιπόν ότι η Κρήτη είναι το Μαιάμι της Ευρώπης. Άλλο αισιόδοξο μήνυμα από το συνέδριο του Ηρακλείου ήταν ότι ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην Ελλάδα ένα ηλεκτρονικό σύστημα δικτύωσης επαγγελματιών κτηματομεσιτών, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού αλλά και την αμεσώτερη πώληση του ακινήτου.
  Το ακίνητο πλέον θα το κοινούν μόνο οι επαγγελματίες κτηματομεσίτες.
  Επίσης το μέλλον των ακινήτων το βλέπω πλέον στο Ιντερνετ, τόσο οι έλληνες όσο και οι ξένοι (όσοι θέλουν να αγοράσουν εκεί πρέπει να απευθύνονται.
   Προτείνω στον κόσμο που έχει χρήματα να μην τα βγάζει στο εξωτερικό αλλά να αγοράζει ακίνητα. Σήμερα ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να βρει ακίνητα να αγοράσει σε μικρότερη αντικειμενική αξία από την τιμή πώλησής του.
  Προτείνω λοιπόν σε όσους θέλουν να αγοράσουν, να το κάνουν τώρα πριν αναίβουν οι αντικειμενικές αξίες.
  Έχουμε πελάτη που αγόρασε ακίνητο για να παίρνει μια σύνταξη στην υπόλοιπη ζωή του και εκτός αυτού βέβαια το ακίνητο θα μείνει στην οικογένεια του, για το μέλλον.
  Ούτε το “χαράτσι” πρέπει να μας αποτρέπει από την αγορά ενός ακινήτου. Ξέρω πολλές περιπτώσεις όπως π.χ. ακίνητο που αποδίδει ενοίκιο 2.200€ το χρόνο το “χαράτσι” είναι 100€ ετησίως μόνο και μαγαζί που αποδίδει ενοίκιο 6.000€ το χρόνο, το “χαράτσι” είναι 370€ ετησίως.
  Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι, όταν συμφωνήσει ο αγοραστής με τον πωλητή χρειάζεται πλήθος βεβαιώσεων και πιστωποιητικών από διάφορες υπηρεσίες οι οποίες πιθανόν να έχουν απεργία.
   Κάποιες άλλες σκέψεις που θα ήθελα να μοιραστώ με τους πελάτες των ακινήτων, πωλητές και αγοραστές.
Το ακίνητο είναι η παραδοσιακή επένδυση του Έλληνα. Ο καθ’ένας θέλει το δικό του σπίτι, το δικό του μαγαζί ή γραφείο, το δικό του οικόπεδο για να φτιάξει κάτι γι’ αυτόν, ή και για τα παιδιά του.
   Εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο όσο καλύτερα μπορούμε.
·        Εργαζόμαστε τις διπλάσιες ώρες.
·        Μπήκαμε σε καινούργιες ιστοσελίδες προώθησης ακινήτων.
·        Μαθαίνουμε τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις της κτηματαγοράς.
·        Εκπαιδευόμαστε συνεχώς.
·        Γενικά είμαστε ανήσυχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου